Examen tips.

Wellicht kun je na alle gevolgde rijlessen al goed rijden, er zijn toch nog een aantal zaken die je in gedachten kunt houden om je rijexamen soepeler te laten verlopen.

Neem de benodigde spullen mee
Zorg ervoor dat als je van huis gaat, je alle noodzakelijke papieren bij je hebt. Denk hierbij aan je legitimatiebewijs of je bromfietsrijbewijs, theoriecertificaat en je gezondheidsverklaring (hier zorgt je rijinstructeur voor).

Neem de tijd
Zorg er ook voor dat je voldoende tijd bij het CBR hebt om nog naar de WC te kunnen gaan en eventueel wat te kunnen eten en drinken. Het is belangrijk om ontspannen aan het rijexamen te kunnen beginnen. Even de tijd nemen om tot rust te komen helpt daarbij.

Telefoon uit
Laat je mobiele telefoon thuis, of zet hem in ieder geval uit. Het is geen goed idee om gebeld te worden middenin je rijexamen.

Ontspannen blijven
Probeer ontspannen om te gaan met je examinator. Blijf altijd vriendelijk, maar laat de examinator het grootste deel van de tijd aan het woord zijn. Vergeet niet: hij kent jou niet en gaat met jou druk verkeer in, zonder te weten of je veilig kunt rijden of niet. Hij kan wel net zo nerveus zijn als jij bent!

Aandacht voor de examinator
Luister zorgvuldig naar je examinator. Als het goed is, heb je alles wat hij je zal vragen te doen al uitgebreid met je rijinstructeur geoefend tijdens de rijlessen. Als je niet begrijpt wat de examinator bedoelt, vraag dan rustig om verduidelijking. De examinator legt het liever nog een keer uit dan dat je iets verkeerd of gevaarlijks doet.

Rondkijken
Hou tijdens het rijexamen je ogen zo veel mogelijk gericht op de weg en zoveel mogelijk ver vooruit kijken. Controleer de snelheidsmeter vaak maar kort en doe hetzelfde met de spiegels(vooral de binnenspiegel).  De examinator zal er op letten of je, je goed bewust bent van het overige verkeer. Dat vertelt hem of je op tijd kunt reageren in het geval er een andere weggebruiker iets onverwachts doet.

Luister niet naar tips van anderen
Hoe goed sommige mensen het ook kunnen bedoelen, beter kun je niet luisteren naar de tips en fabels die andere mensen je vertellen. Het maakt je van slag en je gaat anders rijden dan je gewend bent. Vaak gaat de tip te ronde dat je de examinator duidelijk moet laten zien dat je goed kijkt. De examinator ziet dit echter ook wel als je dit op een gewone manier doet. Uitgebreid achterom kijken is zelfs gevaarlijk. Rijd niet sneller of langzamer dan anders. Rijd de rit gewoon met de kennis die je vergaard hebt bij je lessen.

Opdrachten uitvoeren
Rem zo gelijkmatig als je kunt. Gebruik altijd je richtingaanwijzers als je van baan verandert, afslaat of wegrijdt na een bijzondere verrichting. Voer alles wat de examinator vraagt zo soepel mogelijk uit.

Fouten tijdens je examen
Als je fouten maakt tijdens je examen geef dan niet direct de moed op. Maak je examen af en rij verder goed en beheerst. Niet iedere fout hoeft te betekenen dat je zakt als je verder een goed examen hebt afgelegd kun je best nog slagen.

Conclusie
Als je voldoende hebt geoefend tijdens de rijles en als je alle theorie goed kent, zul je zonder problemen je rijbewijs halen. Blijf vooral rustig en heb vertrouwen in jezelf.

Alvast gefeliciteerd met je rijbewijs!
Autorijschool Turan wenst je veel veilige kilometers toe!